top of page
  • Obrázek autoraJakub Průša

Jak čistit okenní žaluzie

Žaluzie jsou klasickými lapači prachu, jejichž údržbu odkládáme (často až do první nemístné sousedovic poznámky), přestože jejich očištění je poměrně jednoduché.

Jak čistit okenní žaluzie?


OBSAH




Muž myje žaluzie
Sklopte k sobě a otřete od shora dolů

Čistící roztok zvolte podle toho, z jakého materiálu jsou žaluzie vyrobeny. Nejlepší volbou je speciální prostředek dle doporučení výrobce. Tyto detergenty jsou nejen nejúčinnější, ale mají navíc i jiné dobré vlastnosti (například omezují usazování prachu).


Na hliníkové žaluzie můžete použít jakýkoliv "neagresivní" saponát a na dřevěné obyčejnou mýdlovou vodu. Látkové žaluzie čistěte pH neutrálním prostředkem.

K čištění používejte mikro utěrku.


Volba metody a postup čištění


Suchá metoda


Jestliže žaluzie potřebují jen trochu oprášit, použijte standardní prachovku (v nouzi postačí i stará ponožka). Tomuto záměru dobře poslouží také domácí vysavač.


Mokrá metoda


Stáhněte žaluzie na okně dolů a nastavte lamely žaluzií na plocho, tj. do svislé polohy. Navlhčeným hadříkem setřete lamely od shora dolů. Poté lamely překlopte a zlehka stírejte zdola nahoru (postupujte opatrně, aby nedošlo k jejich poškození).


Dále nastavte lamely žaluzií do vodorovné polohy a jejich povrch dočistěte. Omyjte každou lamelu z obou stran a nezapomeňte očistit i horní mechanismus žaluzií.


Vertikální vnitřní žaluzie


Zpravidla jsou vyrobeny z látky, a pokud jejich výrobce uvádí, že se mohou prát, vysajte z nich nejdříve prach, a až poté je demontujte a vyperte.


Praní látkových žaluzií


Látkové žaluzie perte ručně pomocí měkkého kartáče v lázni s pH neutrálním mycím prostředkem (můžete použít i jemnější prací prostředek).


Nakonec je pořádně propláchněte (osprchujte) vlažnou vodou a dejte uschnout.


Čištění látkových rolet "den a noc"


Rolety ponechte na okně, nesundávejte je. Povrch nejdříve vysajte vysavačem. Na menší skvrny můžete použít obyčejnou školní gumu. Větší skvrny odstraňte jemným čisticím prostředkem na textilie (prostředek nejdříve vyzkoušejte na malém kousku, zda povrch neodbarvuje). Nechte důkladně proschnout.


Jak vyčistit skvrny od much ze zatemňovacích rolet


Rozmíchejte 3 lžičky jedlé sody ve šťávě z jednoho citrónu. Tuto směs naneste na mušince a po deseti minutách pomocí jemného kartáče skvrny odstraňte. Poté otřete utěrkou navlhčenou v teplé vodě.


Pokud žaluzie není možné prát, otřete je alespoň navlhčeným hadrem.


 

Varování


Látkové žaluzie nikdy neperte v pračce ani je nežehlete.


Také je lépe se vyhnout módním parním čističům – horká pára na lamelách kondenzuje a tím oslabuje jejich strukturu, čímž dochází k poškození.

 

Info


Žaluzie se také čistí pomocí ultrazvuku. Ve vodě s čistícím roztokem se vlivem vysokofrekvenční energie vytvoří podtlak a přetlak, který vytváří bublinky, které následně odstraňují prach a nečistoty. Nejde o příliš rozšířenou metodu, v Česku ji provozuje asi jen 5 firem.


Horizontální vnitřní žaluzie


K ošetření plastových a hliníkových žaluzií je nejvhodnější použít originální čistič, ten totiž zbavuje mastnoty a brání usazování prachu a dalších nečistot. V nouzi lze použít univerzální neagresivní mycí prostředek.


 

Upozornění


Mějte na paměti možné riziko nalomení lamel, pokud na ně při čištění příliš zatlačíte.

 

Venkovní žaluzie (rolety)


Měly by se čistit alespoň 2x ročně, nejlépe na jaře (pylová sezóna) a na podzim (zvýšená prašnost). Před mytím použijte vysavač. Horizontální žaluzie sklopte do svislé polohy a omyjte čisticím prostředkem, poté je překlopte a omyjte druhou stranu.


Nakonec je můžete opláchnout mírným proudem vody třeba ze zahradní hadice.


 

Upozornění


Při čištění nikdy nepoužívejte přípravky, které mohou bělit nebo korodovat povrchy (dřevo, textil). Na neporézní povrchy lze použít zředěný prostředek na nádobí nebo jemné mýdlo.


Při čištění žaluzií dávejte pozor, abyste prudkým pohybem nepřetrhli boční vodící struny, polohovací provázky a vytahovací pásky.


Při práci si dávejte pozor i na šňůru, kterou se ovládají žaluzie (nevěřili byste, kolik lidí už se do ní hrozivě zamotalo).


Vyhněte se nákupu různých "udělátek" určených k čištění několika lamel najednou – tyto vynálezy (stejně jako mnohé další) nemají právo na existenci, neboť jednoduše nefungují tak, jak mají – neboť často činí přesný opak toho, co jejich výrobci proklamují (čas nešetří, nýbrž prodlužují, neboť je nutné jimi lamely otřít několikrát a dočišťovat místo kolem vodících a funkčních šňůr, aby žaluzie byly skutečně čisté).

 

Tip


Jednotlivé lamely dřevěných žaluzií či rolet potřete alespoň jednou měsíčně svíčkou – budou pružnější a nebudou se tak lámat.




Věříme, že vám tyto malé rady,

jak čistit okenní žaluzie,

alespoň trochu pomohly…


Zdrojem obrázku na této stránce je St Adobe Stock.

170 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page