top of page
  • Obrázek autoraIvan Rosa

Jak odstranit etikety a zbytky lepidla

Aktualizováno: před 2 dny


Etiket na skle či plastech se většinou zbavíte odmočením v horké jarové vodě. Je ale celkem pochopitelné, že nebudete chtít odmáčet například svoje milované stereo…


Všechny informace o nálepkách

naleznete na tomto serveru: http://cz.misetiquetas.com/info.


O prostředcích na odstraňování lepidel platí, že čím jsou šetrnější vůči podkladu, tím méně druhů lepidel dokážou narušit.


Jak odstranit etikety?


Pokud chcete nálepku odstranit bez poškození podkladu, vyzkoušejte nejdříve neagresivní metody. Když tyto selžou, přejděte do brutální chemické ofenzivy…


OBSAH



Nádoba s etiketou

Odstranění etiket neagresivní metodou


Proud horkého vzduchu


Nejspíše se jedná o nejúčinnější metodou, ale ne každý povrch to ustojí, takže opatrnost a zkouška je na místě. Štítek zahřívejte horkovzdušnou pistolí nebo vysoušečem vlasů dokud se nezačne zmenšovat (bobtnat, zvrásňovat) a nehtem průběžně zkoušejte jeho odolnost (asi 30 vteřin). Až povolí, odstraňte ho čímkoli z plastu (špachtle, nůž, kreditka). Pokud je podkladem sklo, můžete použít ocel (škrabka, žiletka, špachtle). Pomocí palce můžete srolovat zbytky štítku a lepidla.


Soda


Roztok namíchejte s nízkou koncentrací, jinak riskujete poškrábání povrchu výrobku. Směs naneste na štítek, nechte působit 5 minut a poté štítek odstraňte houbou a teplou vodou.


Citrón


Dokonale koroduje lepivou strukturu. Alternativou je roztok kyseliny citrónové a vody v poměru 1:1. Rozřízněte citrón na dvě části. Jednou polovinou štítek chvilku otírejte a druhou štítek asi na 5 minut přikryjte.


Nádoby s octem a sodou

Ocet (bílý, stolní)


Zvládá všechny druhy znečištění. Je také ideální pro odstraňování zbytků barvy z dlaždic, soklových lišt atd. Ohřejte ocet v mikrovlnné troubě nebo na varné desce, aniž byste jej přivedli k varu. Ponořte předmět do teplé tekutiny, pokud to velikost dovolí. Pokud ne, namočte hadřík do tekutiny a přehoďte jej přes předmět. Nechte bílý ocet vsáknout do etikety po dobu 15-30 minut, a poté začněte odlepovat jeden roh štítku, zbytek by měl následovat. Použijte vlhkou houbu k vydrhnutí zbytků z povrchu.


 

Varování


Ocet nepoužívejte na mramor, kámen, hliník nebo litinu. Mohl by jejich povrch narušit a předměty by začaly reznout.

 

Mýdlový roztok


Jakékoliv mýdlo - domácí nebo toaletní, tekuté nebo hrudkovité. Vytvořte silný roztok, navlhčete v něm hadr a ten na několik hodin položte na etiketu. Pokud štítek stále odolává, zakryjte ho na noc igelitem – ráno už by měl povolit.


Přírodní oleje


(rostlinné a esenciální, extrakty z čaje nebo eukalyptu)

Některé přírodní oleje, jako je slunečnicový olej, olivový nebo mandlový, skvěle uvolňují přilnavost etiket. K použití na neporézní povrchy. Olej naneste na hadřík (nejlépe mikro utěrku) a krouživými pohyby ho do štítku vmasírujte. Asi po 10 minutách štítek pomalu a opatrně seškrábněte. Nezapomeňte povrch odmastit.


Rostlinný olej + jedlá soda


K použití na neporézní povrchy. Jedlou sodu je možné nahradit amoniakem. Smíchejte stejné množství oleje a jedlé sody. Touto pastou potřete etiketu a po několika minutách ji odstraňte. Nezapomeňte povrch odmastit.


Kokosový olej + jedlá soda


Používá se, je-li podkladem štítku kov. Přidejte vodu a mícháním vytvořte hustou pastu. Doba expozice 30 až 45 minut.


Technické mazivo WD-40


Velmi oblíbené mazivo na bázi aerosolu. K použití na neporézní povrchy. Nastříkejte samolepku tímto univerzálním mazadlem a nechte jej chvíli působit. Poté navlhčete hadr teplou vodou a drhněte. A opět: nezapomeňte povrch odmastit.


Majonéza + vinný ocet


Olej a ocet v majonéze jsou při rozkladu lepidla opravdu účinnými pomocníky. Touto metodou lze odstranit štítek ze skla, nálepku z nárazníku auta nebo cenovku z vaší nové rtěnky… Majonézu byste však neměli používat na porézní materiály, jako je dřevo, plast a látka, protože by na nich mohla zanechat mastné skvrny. Do misky dejte 4 lžíce majonézy a 1 lžíci vinného octa. Ingredience dobře promíchejte a vzniklou pastu naneste v tenké vrstvě na štítek nebo lepidlo. Směs nechte působit asi 15 minut. K odstranění použijte cokoli z plastu nebo mokrý hadr. Na konec sklo opláchněte mýdlovou vodou.


Zubní pasta


Princip spočívá v tom, že zubní pasta obsahuje glycerin, což je dobré mísící činidlo, které dokáže rozpustit chemické složky různých lepidel. Glycerin obsahují i jiné kosmetické produkty, které lze k odstranění štítku také použít. Když pastu smícháte s jedlou sodou (1:1), přidáte u této metody na síle. Naneste zubní pastu rovnoměrně na povrch lepidla, chvíli setrvejte a poté ji otřete měkkým hadříkem.


Jablečný ocet


Jablečný ocet je skvělý nástroj na hubení škůdců, ale je také účinný při odstraňování lepidla (i superlepidla).


Lepicí (maskovací) páska


Velmi účinné, je-li podkladem štítku látka. Přelepte páskou štítek (větším tlakem zatlačte pásku do štítku) a prudkým pohybem jej odstraňte. Opakujte podle potřeby ještě několikrát.


Led


Nejvhodnější je ledová tříšť, ale postačí i kostky. Naplňte igelitový sáček ledem a přiložte ho na nálepku. Lepidlo tak zchladne, ztvrdne a tím z velké části ztratí lepicí schopnosti. Samolepka by tedy měla jít bez problému seškrábnout.


Odstranění štítků chemickou cestou


Chemik se zkumavkami
Připraveni likvidovat?!
 

Upozornění


U chemického způsobu odstraňování postupujte obezřetně.

Vždy si na skrytém místě vyzkoušejte, zda zvolený prostředek nenarušuje povrch výrobku.


  1. Nejméně agresivními jsou technický líh a technický benzín, které odstraní většinu lepidel, aniž by podklad (například umělou hmotu) naleptaly.

  2. O třídu silnějším prostředkem je aceton nebo například ředidlo S6006 na syntetické nátěrové hmoty. Zde už je ale větší riziko poškození povrchu výrobku, zejména u transparentních materiálů, které po naleptání mohou ztratit svou průhlednost.

  3. Nejagresivnější z běžně dostupných rozpouštědel je ředidlo pro nitrocelulózové nátěry – poškozuje například většinu plastů. Při odstraňování etiket ze skla, porcelánu či kovu je ale 100% jistotou.


Síla účinku (agresivita) čisticího prostředku vůči nečistotě (jejímu podkladu, zdraví a životnímu prostředí) je určována stupněm pH.


Povrchy citlivé na kyseliny:


  • mramor, vápenec, pískovec

  • pozinkovaný plech

  • chromové povrchy

  • cementová směs

  • guma

  • smalt


Povrchy citlivé na zásady:


  • hliník

  • vápenec

  • linoleum

  • koberce bavlněné a hedvábné

 

Izopropylalkohol


Bezpečný pro většinu povrchů. Roztok v koncentraci 70 procent rozbíjí molekuly nečistot a mastnoty. Naneste na štítek a nechte 3-5 minut absorbovat, poté ve stejném čističi namočeným hadříkem etiketu chvilku přejíždějte a nakonec strhněte.


Aceton, technický líh (alkohol) nebo technický benzín


Při této metodě je vhodné intenzivně větrat a hlavně nekouřit! Naneste na štítek a nechte 3-5 minut působit, poté ve stejném čističi namočeným hadříkem etiketu chvilku přejíždějte a nakonec strhněte.


Ethanol (alkohol, líh) + čpavek


Roztok je účinný také při odstraňování zašlých hnědých kruhů na stole. Smíchejte tři díly alkoholu, jeden díl čpavku a jeden díl vody. Doba expozice 1-2 minuty.


Odstraňovač laku na nehty


Pokud je povrch choulostivý k chemii, použijte odlakovač, který neobsahuje aceton. Doba expozice 5 minut.


Dimexid


Prodává se v lékárně.

Doba expozice 10 minut.


 

Upozornění


Některé čisticí prostředky, jako je bělidlo, odlakovač na nehty nebo čpavek, interagují s kovovými materiály. Ve vysokých koncentracích odbarvují a poškozují kovy, především nerezovou ocel.


Škrabku či žiletku nepoužívejte na sklo s polymerovou povrchovou úpravou, která zamezuje průniku tepla a UV záření. Mohlo by dojít k oxidaci a vzniku černých skvrn.

 

Odstranění štítků podle druhu podkladu


Ze skla


Rozpouštědla a ředidla, oleje, Dimexid.


Z okna automobilu


Vhodné (účinné) jsou pouze produkty na bázi alkoholu či benzínu, nebo horký vzduch. Odstranit ozdobnou nálepku ze skla aut není nikdy úplně jednoduché. To je dáno tím, že pro tento typ povrchu se používají speciální prvky na bázi vinylu. Jedná se o hustou a trvanlivou kompozici, kterou je někdy problematické odstranit…


Z látky a ze dřeva


Horký proud vzduchu. Tekutina pro přilnutí etiket obsahuje pryskyřice rozpustné ve vodě při zvýšených teplotách. Můžete použít žehličku na prádlo na středně vysokou teplotu a jemně s ní přejet přes etiketu. Kombinace tepla a tlaku oslabí přilnavost etikety. Dávejte pozor, abyste nepoškodili látku.


Z knihy


Lepicí páska. Pásku přilepte na štítek a postupně strhávejte.


Z kovu


Rozpouštědla a ředidla, kokosový olej a jedlá soda, majonéza, rostlinné oleje, horký vzduch. Prostředek naneste na houbu a nálepku dobře potřete. Mastnotu odstraňte mýdlem a vodou.



Poznámka:


Seškrábnout (zdrhnout, strhnout, odstranit) štítek:


  • ze skla ocelovou škrabkou či žiletkou;

  • z plastu, dřeva nebo z kovu plastovou špachtlí či nožem, nehtem nebo třeba i starou kreditkou.



Snad vám příspěvek

jak odstranit etikety a zbytky lepidla

alespoň trochu pomohl.


Pokud víte ještě o nějaké jiné metodě, podělte se s námi o této své nebo převzaté zkušenosti :)



Zdrojem obrázků na této stránce je St Adobe Stock.

304 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page