top of page
  • Obrázek autoraJakub Průša

Jak z oken odstranit kapky barvy

Aktualizováno: před 2 dny

Návody a tipy


OBSAH



Žena si v obchodě prohlíží zboží

Jak z oken odstranit kapky barvy?


Odstranění barvy netoxickou metodou


Terpentýn


Vhodný k odstranění olejové barvy (na alkydové bázi) a emailů. Naneste na barvu a nechte působit. Poté setřete navlhčeným hadrem.


Ocet bílý, destilovaný


Vhodný pro texturované sklo, kde škrábání není možné. Smíchejte tři polévkové lžíce horké vody se stejným množstvím octa, který jste předtím nahřáli v mikrovlnné troubě (silné gumové rukavice jsou nutností). Vydrhněte barvu tímto roztokem, a poté sklo umyjte standardním způsobem.


Škrabka a čisticí prostředek


Místo škrabky lze použít žiletku. Smíchejte teplou vodou s trochou prostředku na mytí nádobí tak, aby vznikla bohatá pěna, která usnadní pohyb škrabky po povrchu skla, čímž se minimalizuje riziko jeho poškrábání.


Dětský šampón


Účinný pouze na čerstvou barvu. Pomocí kuchyňské houbičky drhněte barvu roztokem šampónu a vody. Nepoužívejte houbu drsnou stranou, poškrábali byste sklo!


Hydroxid sodný, hašené vápno, drcená křída


Odstraní většinu druhů barev. Míchejte vápno s křídou, dokud nebude mít hladkou strukturu, poté přidejte sodu. Výsledná kaše by měla mít vzhled husté zakysané smetany. Naneste ji na barvu a nechte působit několik hodin. Barvu oddělte od skla škrabkou.


Majonéza


Vhodná také na potřísněné dlaždice, vypínače, obložení nebo kliky dveří. Stejně jako u lepidla pomáhá olej a ocet v majonéze rozložit i barvu. Nevhodné pro porézní podklady (může zanechat skvrnu). Do misky dejte 4 lžíce majonézy a 1 lžíci vinného octa. Ingredience dobře promíchejte a vzniklou pastu naneste v tenké vrstvě na barvu. Směs nechte působit asi 20 minut. K odstranění použijte cokoli z plastu nebo mokrý hadr. Na konec sklo opláchněte mýdlovou vodou.


Zubní pasta a jedlá soda


Zubní pasta obsahuje glycerin, což je dobré mísící činidlo. Smíchejte ve stejném poměru zubní pastu s jedlou sodou. Naneste tuto směs na skvrnu a nechejte ji chvíli působit. Poté vlhkou utěrkou a krouživými pohyby kapku barvy stírejte.


Horký proud vzduchu


Tato metoda je vhodná pro odstranění silně vysušených skvrn mnoha druhů barev, které horký proud vzduchu změkčí a oslabí tak jejich adhezivní vlastnosti. Skvrnu zahřívejte fénem na vlasy, dokud nezměkne a nepovolí, poté barvu seškrábněte špachtlí, plastovým nožem, žiletkou nebo škrabkou. Flek po barvě dočistěte čisticím prostředkem nebo kapkou bílého lihu. Použitím malého množství octa a vody (1:5) při dočišťování docílíte velkého lesku. S nahříváním barvy na skle buďte opatrní – nesmí dojít k přehřátí skla, neboť by v něm tímto mohly vzniknout mikrotrhliny či praskliny!



Jak odstranit z oken kapky barvy, jestliže neagresivní metoda selhala?

Agresivní chemií!


Odstranění barvy chemickou cestou

Laboratorní sklo s chemikáliemi

Asi nejlepší (nejsnazší) volbou je pořídit si specializovaný prostředek, tzv. odstraňovač starých nátěrů, jehož základem jsou organická rozpouštědla, která umožňují odstranit staré jednosložkové i dvousložkové nátěry z povrchů kovů, dřeva, skla, kamene, betonu apod.


Je ovšem velmi pravděpodobné, že nějaké to rozpouštědlo (čistič) již ve své domácnosti či garáži máte.


Jako rozpouštědla (a tedy i čističe) se používají např. aceton, alkohol, benzín, metanol, toluen, terpentýn, estery, dichlormethan, ketony, hexan.



Nejpoužívanějšími rozpouštědly jsou:


Líh technický (etanol) 95% denaturovaný

Benzín technický

Aceton technický

Izopropylalkohol (IPA)


Na smaltové barvy použijte acetonová rozpouštědla (ředidla).

Na akrylové barvy použijte čističe na bázi alkoholu (lihu).


Ředidla:


C6000 – nitrocelulózové, akrylátové a polymerázové barvy

S6005 – syntetické barvy

S6006 – olejové a syntetické barvy

U6003 – polyuretanové barvy


Celulózová ředidla odstraní většinu druhů barev.


K odstranění drobných kapek barvy postačí samotná chemie, u větších (starých, zaschlých) skvrn je nutné použít i mechanické pomůcky, jako je žiletka či škrabka.


Způsob použití


Barvu rozpouštědlem (ředidlem, čističem) pokapejte a nechte působit, dokud barva nezačne bobtnat (nezměkne). Do stejné kapaliny namočte i hadřík a barvu jím stírejte tam a zpět, dokud se neuvolní. Čím vyšší koncentrace prostředku, tím lépe. Pokud skvrna stále odolává, použijte škrabku, žiletku, plastový nůž nebo kreditku (záleží na druhu podkladu).


 

Upozornění


Při práci s výše uvedenou chemií buďte velmi opatrní. Řiďte se návody výrobce a dbejte bezpečnostních pokynů. Hodně větrejte, používejte rukavice i ochranné brýle.


Pokud pocítíte závratě, ihned opusťte pracovní prostor a vydýchejte se. V případě, že se vám chemická látka dostane na sliznice, je nutné postižené místo co nejdříve opláchnout tekoucí vodou a následně vyhledat pomoc lékaře.


Rozpouštědla (ředidla) nepoužívejte na plasty nebo hliník. Plast se poškodí, hliník zkoroduje.

 

Jedna polo agresivní metoda na závěr


Smíchejte 250 ml vody, 1 lžičku benzínu a pár kapek čisticího prostředku na sklo. Touto směsí postižené místo vyčistěte a opláchněte. Nakonec vyleštěte mikro vláknovou utěrkou.



Užitečná poznámka pod čarou

 

Každý, kdo něco dělá, moc dobře ví, že co se může pokazit, to se také – slušně řečeno – pokazí. Někdy více, někdy méně. Nic na tomto světě není dokonalé. Naštěstí je nám vždy útěchou reálná možnost nápravy.


Pokud se vám při odstraňování barvy přeci jen povedlo okno poškrábat, a škrábance nejsou příliš výrazné (velké), zde je návod k opravě:


Na postižené místo naneste malé množství negelové zubní pasty a utěrkou z mikrovlákna škrábance krouživým pohybem jemně leštěte po dobu asi 30 sekund.

Potom celé okno umyjte standardním způsobem.


Výsledek vás ohromí, nebo zklame.

Vždyť víte – takový je život…



Pokud víte o jiné metodě

Jak z oken odstranit kapky barvy,

podělte se s námi o tyto vaše (nebo převzaté) zkušenosti.



Zdrojem obrázků na této stránce je Freepik.

198 zobrazení

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page